Dårligt nyt til danske haveejere. Kæmpe muldvarpen har gjort sit indtog i Danmark, hvor den er ved at grave sig igennem haver og marker i Sønderjylland.
Så skete det desværre. Kæmpe muldvarpen er blevet observeret på dansk jord, hvor de første rapporter om raserede haver er landet. Flere steder i Sønderjylland er den set, hvor den bogstaveligt talt, har gravet sig gennem flere haver.
Problemet med muldvarpen er dens størrelse, som gør den i stand til at muldvarpeskud på op til 1,5 meters højde og diameter på 3-4 meter. Det er de færreste villahaver hvor det pynter, og haveejerne beklager sig da også over ødelagte haver, som følge af muldvarpens besøg.
Hvor stammer kæmpe muldvarpen fra?
Kæmpe muldvarpen (muldvarpus gigantus) er en invasiv art, som oprindeligt stammer fra Rusland. Dens nærmeste slægtning er desmanen (Desmana moschata), en art af muldvarpe der er hjemmehørende i Rusland, Ukraine og Kasakhstan.
Den er dog noget større end desmanen, og der er set eksemplarer på op til 85 cm i længden.
”Det siger sig selv, at en muldvarp på den størrelse, kan få flyttet visse mængder af jord”, udtaler Dr. Pravdlum fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet. ”Med en gangbredde på 30-40 cm, kan disse dyr underminere en villahave på få timer”.
Dr. Pravdlum har et bud på, hvorfor muldvarpen har set sig lun på Danmark. ”Vi har i en årerække fået mere regn herhjemme. Og med både mere fugt og næring i jorden, har det givet et stor vækst i antallet af regnorme”. ”Det kan have tiltrukket dyrene”, mener Dr. Pravdlum.
Bekæmpelse af muldvarpen
Hos Foreningen for bekæmpelse af muldvarpe (FBAM), hilser man heller ikke den invasive art velkommen. ”Problemet er jo, at der ikke findes nogen konventionelle måder at bekæmpe muldvarpen på”, fortæller formanden M. Ullesen. ”En almindelig muldvarpesaks kan ikke bruges. Vi skal jo op i noget der ligner en bjørnefælde, for at kunne bekæmpe den”.
Hos foreningen ser man dog også visse muligheder i muldvarpens ankomst. Foreningen er hjemmehørende i Haderslev Kommune, hvor man kan få penge for aflevering af muldvarpehaler. ”Jeg ser frem til at se, hvor meget de takserer disse her til”, siger M. Ullesen med et skævt smil.
Er kæmpe muldvarpen fredet?
Et af de store spørgsmål er dog, om den nye art overhovedet må bekæmpes. Hvor dens nærmeste slægtning, desmanen, er på IUCN’s liste over truede dyrearter, hersker der tvivl om status på kæmpe muldvarpen.
Det er ikke noget der falder i god jord hos Foreningen for bekæmpelse af muldvarpe. ”Ah men for pokker da. Skal vi så bare stå og se til, mens de her dyr omdanner vores haver til kartoffelrækker!”, lyder det fra M. Ullesen.
Her på muldvarpebekæmpelse.dk følger vi situationen tæt.
Senest opdateret 1. april.